| x(x−2) | ||
a) | ||
| x(x+2) |
| x2−x | ||
b) | ||
| x−1 |
| x+4 | ||
c) | ||
| x2+16 |
| x+4 | ||
d) | ||
| x2−16 |
| x−2 | ||
a) | x skracasz ze sobą | |
| x+2 |
| x(x−1) | ||
b) możesz to zapisać tak | powinieneś wiedzieć co z tym zrobić | |
| x−1 |
| x+4 | ||
c)możesz to zapisać | wykorzystanie wzorów skróconego mnożenia | |
| (x−4)(x+4) |
| x(x−2) | x−2 | x+2 − 4 | 4 | ||||
= | = | = 1 − | |||||
| x(x+2) | x+2 | x+2 | x+2 |
| x(x−1) | |
= x | |
| x−1 |
| x+4 | 1 | ||
= | |||
| x2+16 | x+4 |
| x+4 | x+4 | 1 | |||
= | = | ||||
| x2−16 | (x−4)(x+4) | x−4 |