matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dzielenie wielomianów
efnezja:
t
9
− t
3
Czy mógłby mi ktoś pomóc podzielić te wielomiany:
za pomocą schematu
−t +1
Hornera? Po podzieleniu w tradycyjny sposób wychodzi mi poprawny wynik: −(t
8
+t
7
+t
6
+t
5
+t
4
+t
3
), a gdy liczę za pomocą Hornera wynik wychodzi mi bez minusa. Nie wiem gdzie robię błąd. Z góry dziękuję.
3 sty 15:31
xx:
A może tak:
−t
3
*(t
6
−1)
t−1
w(t)=t
6
−1 Schemat Hornera : 1 0 0 0 0 0 −1 t=1 1 1 1 1 1 1 0 t
6
−1=(t−1)*(t
5
+t
4
+t
3
+t
2
+t+1)
3 sty 17:44
efnezja:
Dziękuję
4 sty 11:02
Mila:
4 sty 21:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick