Indukcja i Rekurencja
Mati:
Zad1. Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f : N → N spełnia
warunek
{
f(0) = 5
f(n) = 7f(n − 1) − 24, n ≥ 1,
}
to f(n) = 7n + 4, n ≥ 0
Zad2.
Niech funkcja f : N → N spełnia warunek
{
f(0) = 4
f(n) = f(n − 1) + 12n + 4, n ≥ 1.
}
Wykorzystując rekurencję obliczyć wartości funkcji f(n) dla n = 5, 6, 7, 8, 9, 10. Która z
poniżej
podanych odpowiedzi jest poprawna.
1)219 298 389 492 607 734
2)209 286 375 476 589 714
3)204 280 368 468 580 704
4)199 274 361 460 571 694
5)214 292 382 484 598 724
Błagam o pomoc z tym.
3 sty 15:10
xx:
Zadanie 2.
f(0) = 4
f(n) = f(n − 1) + 12n + 4,
1) Można znaleźć wzór jawny funkcji ( czy to już miałeś?)
lub
2) liczymy na piechotę
f(0)=4
f(1)=f(0)+12*1+4=20
f(2)=f(1)+12*2+4=20+24+4=48
f(3)=f(2)+12*3+4=48+36+4=88
f(4)=f(3)+12*4+4=88+48+4=140
f(5)=f(4)+12*5+4=140+60+4=204
f(6)=f(5)+12*6+4=204+72+4=280
licz dalej sam, wyjdzie jak w p. 3
3 sty 18:07
Mariusz:
Możesz też zauważyć że ta rekurencja to suma części niejednorodnej
zatem
f(n)=4+∑
k=1n12k+∑
k=1n4
czyli masz sumę ciągu arytmetycznego i ciągu stałego
f(n)=4n+4+6(n+1)n
f(n)=6n
2+10n+4
ale skoro w poleceniu masz aby liczyć z wzoru rekurencyjnego...
Możesz jednak sprawdzić swoje obliczenia korzystając z wzoru jawnego
3 sty 19:00