Trygonometria :/
Kasia: Sprowadzić wzór do postaci logarytmicznej
1+cosα+cos(α/2)
Nie wiem jak się zabrać za ten przykład
3 sty 13:45
wredulus_pospolitus:
cosx = 2cos2(x/2) − 1
więc
1+cosx + cos(x/2) = 1 + 2cos2(x/2) − 1 + cos(x/2) = 2cos2(x/2) + cos(x/2) =
= cos(x/2) * [2cos(x/2) + 1]
3 sty 13:50
wredulus_pospolitus:
to w sumie jeszcze można pociągnąć dalej:
| | 1 | |
... = 2cos(x/2) *[ cos(x/2) + |
| ] = 2cos(x/2) *[ cos(x/2) + cos(30o) ] = .... i teraz |
| | 2 | |
pozostaje zastosować tylko odpowiedni wzór trygonometrycznych aby pozbyć się znaku sumy
3 sty 13:51
Kasia: Dziękuję bardzo 😊
3 sty 13:52