Funkcje kwadratowe
damian6699: Funkcje kwadratowe... Pomoże ktoś ?
16 lut 17:46
damian6699: Poniżej przedstawiony jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f (niestety nie posiadam tego
fragmentu) określonej w zbiorze R. Jednym z miejsc zerowych jest "−2" a wierzchołkiem punkt
(−34; 318
a) wyznacz drugie miejsce zerowe
b)napisz wzór funkcji w postaci ogólnej
c)podaj zbiór rozwiązań równania f(x−0,75)=0
d)nie obliczając wartości funkcji porównaj liczby f(√2−1) oraz f(1−√2). Odpowiedź
uzasadnij.
16 lut 17:52
damian6699: Proszę napisać czy ktoś mi w tym pomoże
16 lut 17:52
damian6699: To jest jedno zadanie a mam jeszcze 2 do zrobienia..
16 lut 17:54
damian6699: Będę bardzo wdzięczny za rozwiązanie mi tego i kolejnych dwóch zadań, bardzo ich na jutro
potrzebuję...
16 lut 17:55
damian6699: Będzie ciężko dzisiaj o zadania bo z tego co widzę dzielna Basia tylko na razie działa
16 lut 18:23
damian6699: Basia może pomożesz mnie? ja się staram trochę pomóc ale nie wiem jak mi to wychodzi
16 lut 18:30
Grzesiek: wykresem rej funkcji jest parabola to miejsce zerowe spróbuj narysować jak narysujesz
wierzchołek i jedno miejsce zerowe wtedy będzie symetrycznie
16 lut 18:31
damian6699: haha zrobiłem tak na spr i było źle, mam to wyliczyć.. tylko jak próbowałem dodawać to było źle
bo mi skreślił..
16 lut 18:33
Grzesiek: ja bym spróbował wzór na "p" i "q" i wzor na kanoniczna postac
16 lut 18:38
damian6699: spróbuję
Ale gdyby mi to ekspert rozwiązał byłoby super
16 lut 18:40
Grzesiek: y=a(x−p)2+q
16 lut 18:40
Grzesiek: y=a(x+trzyczwarte)kwadrat+q(z wzoru) później wzór skróconego mnożenia
16 lut 18:42
damian6699: ale przecież q mam podane
16 lut 18:45
Grzesiek: to jak podane to tylko do wzoru podstaw
16 lut 18:46
damian6699: no dobra ale wtedy mam 2 niewiadome: a i x
16 lut 18:47
Grzesiek: wzor skorconego mnozenia wyjdzie ci ax kwadrat + bx+c z tego delta i wzor na miejsca zerowe

ja bym tak robił
16 lut 18:49
damian6699: aaa
16 lut 18:50
Grzesiek: ale musisz a obliczyć
16 lut 18:53
damian6699: no właśnie teraz tak się głowię jak to zrobić..

16 lut 18:55
Grzesiek: masz napisane w jakim punkcie sie przecina z osia OY

?
16 lut 18:55
Basia:
x
1=−2
W(−
34;3
18)
4b=6a
b=32a
f(x) = ax
2+
32ax+c
f(p)=q
f(−
34) = a*
916+
32a*(−
34)+c =
916a−
98a+c =
916a−
1816a+c = −
916a+c
−
916a+c=
258 /*16
−9a+16c=50
f(−2)=0
a*4+
32a*(−2)+c=0
4a−3a+c=0
a+c=0
c=−a
−9a−16a=50
−25a=50
a=−2
b=−3
c=2
f(x) = −2x
2−3x+2
resztę już chyba sam potrafisz zrobić
16 lut 18:56
Grzesiek: np punkt przeciecia z osia OY to ("0","1") wiec
"1"=a("0"+trzyczwarte)kwadrat+q i obliczasz a
16 lut 18:57
damian6699: Dziękuję ślicznie

Alee to nie koniec

Drut dł 20 cm przecięto na 2 części z 1 części zrobiono ramkę kwadratową o boku x cm a z
drugiej ramkę prostokątną której dłuższy bok ma 3 cm.
1. Napisz wzór funkcji opisującej sumę pól figur ograniczonych przez te ramki w cm
2 w
zależności od x. podaj wzór funkcji najprostszej postaci, określ dziedzinę tej funkcji
2.wykaż, że najmniejsza wartość sumy pól figur ograniczonych przez te ramki wynosi 12cm
2
16 lut 19:03
Grzesiek: sam mam 60 zadan z tych funkcji na ferie:(
16 lut 19:06
damian6699: aa ja dopiero skończyłem feriee..
16 lut 19:10
Grzesiek: wolałbym mieć skończone ferie i tych zadań nie mieć

a przy tym nie masz w zeszycie podobnego
zadania z treścią zrobionego? tylko byś inne dane podstawił
16 lut 19:13
damian6699: właśnie niee..
16 lut 19:14
Grzesiek: w zadaniu z treścią ci nie pomogę

niestety bym musiał w zeszytach pogrzebac
16 lut 19:17
damian6699: pomoże ktoś w tym drugim zadaniu
16 lut 19:31
Zielona Gałązka: A może napisz: "proszę o pomoc w drugim zadaniu"
16 lut 20:55