liczby zespolone
xxx1212: Proszę o sprawdzenie czy dobrze zamieniłem;
−1−j√3
a=−1
b=−√3
z=2
tg= a/b=√3/3
PSI=30
2e do j30?
3 sty 10:32
wredulus_pospolitus:
A co to jest 'j'
3 sty 10:38
PW: Nie z=2, lecz |z|=2. Kąt wyznaczony źle − można się wesprzeć rysunkiem (liczba z na
płaszczyźnie zespolonej, widać że kąt nie jest kątem pierwszej ćwiartki).
Przy zapisywaniu liczby w postaci wykładniczej nie można się posługiwać miarą stopniową kąta, a
więc nie 30.
3 sty 11:08
piotr: "j" to oznaczenie jednostki urojonej używane w elektrotechnice, gdzie "i" jest oznaczeniem
prądu elektrycznego
3 sty 11:31
grzest:
@PW W elektrotechnice często stosuje się miarę stopniową kątów, w postaci wykładniczej także
(oni tak mają

).
Na przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=YX6f7NBBRS4
Pozostałe Twoje uwagi są jak najbardziej słuszne.
3 sty 12:27
grzest:
Postacią wykładniczą liczby z= −1−j√3 jest liczba z=2ej2100.
3 sty 13:02
grzest: Korekta:
Postacią wykładniczą liczby z= −1−j√3 jest liczba z=2ej2400. Chochlik jakiś, czy co?
3 sty 15:19