matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Łukasz:
Oblicz granicę: lim f(x) = (x
2
−1) / (x−2) x−>2
16 lut 17:45
Basia:
nie istnieje, bo lim
x→2
−
f(x) = (4−1)*(−
∞
) = 3*(−
∞
)=−
∞
lim
x→2
+
f(x) = (4−1)*(+
∞
) = 3*(+
∞
)=+
∞
16 lut 17:55
Łukasz:
Dziękuję bardzo.
16 lut 17:58