?
ja: Znaleźć asymptoty funkcji
f(x)=2x+x+1x−4
16 lut 17:36
Basia: Pomagam
16 lut 17:42
Basia:
x−4≠0
x≠4
lim
x→4− f(x) = 2*4+(4+1)*lim
x→4− = 8+5*(−
∞)=−
∞
lim
x→4+ f(x) = 2*4+(4+1)*lim
x→4+ = 8+5*(+
∞)=+
∞
x=4jest asymptotą pionową obustronną
| | 1+1x | | 1+0 | |
limx→−∞ f(x) = limx→−∞ [ 2x+ |
| ] = 2*(−∞)+ |
| = −∞+1=−∞ |
| | 1−4x | | 1−0 | |
| | 1+1x | | 1+0 | |
limx→+∞ f(x) = limx→+∞ [ 2x+ |
| ] = 2*(+∞)+ |
| = +∞+1=+∞ |
| | 1−4x | | 1−0 | |
nie ma asymptot poziomych
szukamy kierunków asymptotycznych
| f(x) | | x+1 | | x+1 | | 1x+1x2 | |
| = 2+ |
| = 2+ |
| = 2+ |
| |
| x | | x(x−4) | | x2−4x | | 1−4x | |
| | f(x) | | 0+0 | |
m=limx→±∞ |
| = 2+ |
| =2+0=2 |
| | x | | 1−0 | |
mamy kierunek asymptotyczny obustronny m=2
badamy
| | x+1 | | x+1 | | 1+1x | |
f(x)−mx=2x+ |
| −2x = |
| = |
| |
| | x−4 | | x−4 | | 1−4x | |
| | 1+0 | |
b=limx→+∞ [f(x)−mx] = |
| = 1 |
| | 1−0 | |
prosta
y=2x+1 jest asymptotą ukośną obustronną
16 lut 17:52
ja: wielkie dzięki

16 lut 17:57