liczba -2 jest pierwiastkiem równania 3x^2 5x c = 0 wyznacz drugi pierwiaste
krzysiek: liczba −2 jest pierwiastkiem równania 3x2 + 5x + c = 0 wyznacz drugi pierwiastek tego
równania?
16 lut 17:08
Zielona Gałązka: Wstaw za x liczbę −2, wyjdzie Ci c.
3* (−2) +5* (−2) +c =0
2+c=0
c= −2
Teraz już wiesz jak wygląda w pełnej postaci Twoje równanie
3x
2 +5x −2 =0
teraz policz deltę, x
1 oraz x
2.
jeden z wyników to będzie "−2" a ten drugi wynik to będzie drugi pierwiastek.
Powodzenia
16 lut 17:29
Basia:
f(x) = 3x2+5x+c
f(−2)=0
3(−2)2+5(−2)+c=0
12−10+c=0
c=−2
no to rozwiąż teraz równanie
3x2+5x−2=0
16 lut 17:30