Ustalanie ceny przy odwrotnej funkcji popytu
ADAM: Wstawiam jeszcze raz, gdyż wcześniej nie otrzymałem żadnej satysfakcjonującej odpowiedzi.
Jestem uczniem pierwszej klasy liceum, dlatego w tym wypadku wszelkie wzory i wykresy nie są
mi znane, dlatego też proszę o zachowanie zbędnych komentarzy dla siebie.
Treść zadania:
W magazynie znajduje się 2000 opon. Koszty stałe to 100000, a koszt krańcowy produkcji jednej
opony to 200. Odwrócona funkcja popytu na opony to: Q=1250−2.5P. Aby zmaksymalizować zysk ze
sprzedaży opon, jaką cenę powinno się ustalić i ile sztuk powinno się sprzedać?
Będę wdzięczny za pomoc!
1 sty 22:13
daras: nie zmyślaj
1 sty 22:21
ADAM: Nie zmyślam. Podobne zadanie obowiązuje mnie na konkursie, na którym poziom jest znacznie
wyższy niż ten nauczany w liceum. Proszę ponownie o brak zbędnych komentarzy i o pomoc w
rozwiązaniu zadania.
1 sty 22:24
daras: no to będzie ciiiiisza ...
1 sty 22:33
Adamm:
w Polsce używamy przecinka a nie kropki
np. piszemy 2,5 zamiast 2.5
0 ≤ Q ≤ 2000
Q − ile opon trzeba sprzedać
P − cena opon
QP = P(1250−2,5P) = 2,5P(500−P) − to mamy zmaksymalizować (jest to zysk)
P(500−P) = 500P−P2 = −(P2−500P)
zauważ że (a+b)2 = a2+2ab+b2
jeśli np. a = P, b = −250, to dostajemy
(P−250)2 = P2−500P+2502
no i wstawiając pod zysk
QP = −(P−250)2+2502 ≤ 2502
przy czym równość zachodzi gdy P = 250
wtedy Q = 625
1 sty 22:47
ADAM: Bardzo dziękuję za pomoc!
2 sty 09:37
daras: a czy ten konkurs jest obowiazkowy

chyba nie

i czy to my mamy go wygrac ?
2 sty 12:57