zero to liczba...
kama: Do zbioru A = ( −√3 , 16 > należy k liczb naturalnych. Zatem:
a)k=2
b)k=5
c)k=6
d)k=4
mam problem z uznaniem czy nie uznaniem słynnego zera. Wyczytałam, że zero czy ∊N czy ∉N
"zależy od tego jak w danej gałęzi matematyki jest wygodnie"
No kurcze jak to to ująć w tak prostym zadaniu. Ogólnie nauczycielka powiedziała nam, że w
liceum mamy przyjąć zero jako liczbę należącą do N
czyli powinnam przyjąć k={0,1,2,3,4} nie czuję się w tym myśleniu pewna−czy tak będzie ?
1 sty 19:52
Janek191:
Tam nie powinno być √16 lub 6 zamiast 16 ?
1 sty 20:05
kama: przepraszam powinno być (−√3,√16>
1 sty 20:09
Janek191:
k = 5
1 sty 20:10
kama: czyli tak jak myślałam wliczamy zero.
1 sty 20:12
kama: Dziękuję
1 sty 20:16