oblicz
salimali: Wszystkie wyrazy rosnacego ciagu geometrycznego (an) sa ujemne i dla kazdej liczby naturalnej n
| | an + an+2 | |
zachodzi rownosc an+1 = |
| Oblicz sume wszystkich wyrazow ciagu (an) |
| | 4 | |
wiedzac ze jest ona o 1 mniejsza od pierwszego wyrazu tego ciagu
1 sty 17:53
Mila:
1) a
1<0 i q∊(0,1)⇔wszystkie wyrazy są ujemne i ciąg jest rosnący
| | a1*qn−1+a1*qn+1 | |
2) a1*qn= |
| z treści zadania⇔ |
| | 4 | |
4q
n=q
n−1+q
n+1 /: q
n−1
4q=1+q
2
q
2−4q+1=0
dokończysz?
i to też dokończ.
1 sty 18:28
salimali: | | 1−qn | |
ale dlaczego w 3) jest wzór na sumę szeregu a nie ciągu czyli a1 * |
| ? |
| | 1−q | |
2 sty 16:54
salimali: czy to tylko dlatego, że IqI<1 czy z czegos innego to wynika?
2 sty 16:57