matematykaszkolna.pl
trygonometryczne równanie z parametrem max pejn: Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania x2 − 2xsinα − cos2(x) = 0 jest równa 3 zrobiłem te zadanie, tylko chciałem spytać czy moje założenie jest dobre. bo z treści zadania wynika, że nastepujace warunki maja byc spenione: Δ > 0 x12 + x22 = 3 Δ = 4sin2α + 4cos2α = 4 = 22 ⇒ 2 różne rozwiązania są zawsze I mogę tak zostawić te założenie czy trzeba dopisywać jakąś okresowość?
1 sty 17:46
iteRacj@: Równanie pewnie ma taką postać x2−2xsin α−cos2α = 0 . Dla dowolnego α∊R Δ>0, więc równanie ma dwa różne rozwiązania. Nie ma powodu pisać o okresowości funkcji sinus i cosinus. .
1 sty 20:10
max pejn: ok dzięki, też byłem o tym przekonany. Ale przeglądałem gdzieś rozwiązanie podobnego zadania i tam było podane. A może niedoczytałem.
2 sty 01:55
iteRacj@: Gdyby warunki zadania były spełnione tylko dla niektórych wartości parametru czyli kąta α, to by się trzeba zastanowić, czy uwzględniać okresowość funkcji trygonometrycznych tego kąta, użytych w równaniu. Ale jeśli warunek spełnia każdy kąt α, to ta okresowość jest już tu "zawarta".
2 sty 07:59