trygonometryczne równanie z parametrem
max pejn: Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania x2 − 2xsinα −
cos2(x) = 0 jest równa 3
zrobiłem te zadanie, tylko chciałem spytać czy moje założenie jest dobre.
bo z treści zadania wynika, że nastepujace warunki maja byc spenione:
Δ > 0
x12 + x22 = 3
Δ = 4sin2α + 4cos2α = 4 = 22 ⇒ 2 różne rozwiązania są zawsze
I mogę tak zostawić te założenie czy trzeba dopisywać jakąś okresowość?
1 sty 17:46
iteRacj@:
Równanie pewnie ma taką postać x2−2xsin α−cos2α = 0 .
Dla dowolnego α∊R Δ>0, więc równanie ma dwa różne rozwiązania. Nie ma powodu pisać o
okresowości funkcji sinus i cosinus. .
1 sty 20:10
max pejn: ok dzięki, też byłem o tym przekonany. Ale przeglądałem gdzieś rozwiązanie podobnego zadania i
tam było podane. A może niedoczytałem.
2 sty 01:55
iteRacj@:
Gdyby warunki zadania były spełnione tylko dla niektórych wartości parametru czyli kąta α, to
by się trzeba zastanowić, czy uwzględniać okresowość funkcji trygonometrycznych tego kąta,
użytych w równaniu.
Ale jeśli warunek spełnia każdy kąt α, to ta okresowość jest już tu "zawarta".
2 sty 07:59