Oblicz granicę
Michał: Hej

mam problemy z liczeniem granic

toszkę jaky ktoś mógł pomóc będę wdzięczny bo nie do
końca wiem gdzie robię błąd grrr...
przykład 1 póki co jeden:
lin
x−>1(x
2−1)
ln(x)=[0
0]=
=lim
x−>1e
ln(x)ln(x2−1)
| ln(x2−1) | | oo | |
limx−>1 ln(x)ln(x2−1)=[0*oo]=limx−>1 |
| =[ |
| H]= |
| | | oo | |
| | |
=limx−>1 |
| yyyyy no to trzeba wyliczyć ale chyba |
| | |
wychodzi
10 czyli znowu oo kolejny de Hospital?
Zaczynam powątpiewać w moje metody mógłby ktoś zweryfikować?
1 sty 17:31
jc:
| ln x | |
ln x ln(x2−1) = |
| * (x−1)ln(x2−1) |
| x−1 | |
Teraz licz granice pierwszego i drugiego czynnika
(x−1)ln(x
2−1) → ...
1 sty 18:30
Michał: =D Liczę tylko mam pytanie do mianownika wrzuciłeś (x−1) dla tego że granica zmierza do 1?
| | |
ln x / (x−1)= [00 H]= limx−>1 |
| =1 |
| 1 | |
| ln(x2−1) | |
limx−>1 (x−1)ln(x2−1)=[0*−oo]=limx−>1 |
| =[ooooH]= |
| | |
| | |
=limx−>1U{ |
| tylko to sporwadza się do [oooo] czyli kolejne H |
| −1/((x−1)2 | |
:X dobrze liczę
2 sty 12:36
jc:
| 2x | | −1 | | −2x(x−1) | |
Iloraz = |
| : |
| = |
| →0 |
| x2−1 | | (x−1)2 | | x+1 | |
2 sty 12:44
Michał: Ok dzięki śliczne

załapałem chyba... Biorę się za więcej przykładów postaram się liczyć w
ten sposób zobaczymy, jak będzie szło! Dzięki
2 sty 14:43
jc: Stosując wzór Hospitala upraszczaj otrzymane wyrażenia. Może się okazać, że już masz
wynik.
2 sty 14:56
Michał: ok

będę to rozbijał tak jak ty tutaj na małe fragmenty.. o tym nie pomyslalem... i to
upraszczanie wyrazen do minimum hmmn to akurat staram się stosować (chyba że mówiąc
upraszczanie miałeś na myśli to dzielenie na fragmenty)
2 sty 17:57