matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podobieństwo
Staś:
W prostokącie ABCD na bokach AB i BC obrano odpowiednio punkty X i Y tak, że pola figur AXD, DYC i XBYD są równe. a) Uzasadnij że trójkąty XBY i ABC są podobne b) Ustal skalę podobieństwa trójkąta XBY do trójkąta ABC.
1 sty 16:24
Mila:
1) 3P=a*b
1
P=
a*b
3
2)P
ΔAXD
:
1
1
2
x*b=
a*b⇔x=
a
2
3
3
3)P
ΔDYC
:
1
1
2
a*y=
a*b⇔y=
b
2
3
3
4)
2
1
2
1
|XB|=a−
a=
a i |YB|=b−
b=
b
3
3
3
3
1
XY ||AC⇔ΔXBY∼ΔABC w skali k=
3
1 sty 21:23
Maciej :
Dziękuję ☺
1 sty 21:53
Mila:
1 sty 21:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick