Udowodnij
Staś: Udowodnij, że jeżeli x, y, z są dowolnymi liczbami to:
( x + y + z )² ≤ 3 ( x² + y² + z²)
Sprawdź kiedy w tej nierówności może mieć miejsce równość. Zapisz uzasadnienie
1 sty 16:20
Adamm:
| | x+y+z | | x2+y2+z2 | |
( |
| )2 ≤ |
| , |
| | 3 | | 3 | |
bo y = x
2 jest wypukła
ponieważ jest ściśle wypukła, równość może zajść wtedy i tylko wtedy gdy
x = y = z
1 sty 16:34
Staś: ta trójka w mianowniku też jest do kwadratu? dlaczego
1 sty 16:42
Staś : Udowodnij, że jeżeli x, y, z są dowolnymi liczbami to:
( x + y + z )² ≤ 3 ( x² + y² + z²)
Sprawdź kiedy w tej nierówności może mieć miejsce równość. Zapisz uzasadnienie
1 sty 22:01
jc: Jeśli Ci się nie podoba eleganckie rozwiązanie Adamma...
(x+y+z)2≤(x+y+z)2+(x−y)2+(y−z)2+(z−x)2=3(x2+y2+z2)
Równość mamy dla x=y=z.
1 sty 22:13
Staś : 😂 Dalej nie wiem skąd to jest... 🙈
1 sty 22:15
jc: Nie potrafisz pomnożyć? (x+y+z)=x2+y2+z2+2xy+2yz+2zx
Czy o coś innego pytasz?
1 sty 22:18
Mila:
II sposób ( trochę więcej pracy)
3 ( x² + y² + z²)≥(x+y+z)2
Badamy znak różnicy: R=3 ( x² + y² + z²)−(x+y+z)2
R=3x2+3y2+3z2−(x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz)=
=2x2+2y2+2z2−2xy−2xz−2yz=
=(x2−2xy+y2)+(x2−2xz+z2)+(y2−2yz+z2)=
=(x−y)2+(x−z)2+(y−z)2≥0
R≥0, zatem nierówność prawdziwa
równość zachodzi dla x=y i x=z i y=z⇔
dla x=y=z
1 sty 22:23
Staś : Dzięki teraz już zrozumiałem.
1 sty 22:27