x
Staś: Paweł będzie miał w x² roku x lat. Ile lat ma teraz Paweł i w którym roku się urodził?
Zapisz obliczenia
1 sty 16:18
iteRacj@:
skorzystaj z tego, że 452=2025
1 sty 20:47
Mila:
Załóżmy, że x lat będzie miał w XXI wieku.
x2>2018
2000+y=x2
Najmniejsza liczba >2000, która jest kwadratem liczby naturalnej to 2025
2025=x2
x=45 lat będzie miał w 2025 roku
2025−45=1980 rok urodzenia.
2019−1980=39 − tyle lat ma w 2019 roku.
1 sty 20:51
Staś : Dziękuję
1 sty 21:56
Mila:
1 sty 21:58
Staś : Ale to głupie 🤔🙈
1 sty 22:13
Staś : Nigdy bym nie wpadł....
1 sty 22:13