pls
salimali: Pole trojkata ABC gdzie C=(−4,−2) jest równe 6. Punkty A i B sa punktami wspolnymi prostej
| | 4 | |
rownoleglej do osi OX i wykresu funkcji f(x)= |
| wyznacz wspolrzedne punktow A i B |
| | IxI | |
1 sty 14:29
zys:
1 sty 14:35
wredulus_pospolitus:
innymi słowy:
| | 4 | | 4 | |
punkty mają współrzędne A = (−x , |
| ), B = (x, |
| ) |
| | |x| | | |x| | |
dla jakich A,B trójkąt ten będzie miał pole równe '6'
| | | | 4 | | |x − (−x)|*| |
| − (−2)| | | | |x| | |
| |
Wskazówka bonusowa: P = |
| |
| | 2 | |
czyli 'odległość' pomiędzy punktami A i B (podstawa) razy odległość punktu C od odcinka AB
(wysokość)
1 sty 14:38
wredulus_pospolitus:
tfu ... nie odcinka AB tylko prostej zawierającej odcinek AB
1 sty 14:38
Eta:
| | 4 | |
C(−4,−2) f(x)= |
| , x≠0 |
| | |x| | |
P(ABC)=0,5|AB|*h=6
| | 4 | | 4 | |
dla x<0 A(− |
| ,k) dla x>0 B( |
| ,k) |
| | k | | k | |
| | 4 | |
to: |
| *(k+2)=6 ⇒ 4k+8=6k ⇒ k=4 |
| | k | |
A(−1,4), B(1,4)
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Pozdrawiam "żubra"− zys
2 sty 00:06
salimali: ale nie rozumiem troche tej tresci, jak prosta moze byc równolegla do wykresu funkcji homo? nie
ogarniam, normalnie bym nie wpadla jak ten rysunek ma wygladac xd
2 sty 17:06
salimali: a dobra, to równolegle sie nie tyczy tego hahaha ale dziwnie napisali xd
2 sty 17:07