pls
salimali:

kwadrat ABCD jest podstawą prostopadłościanu ABCDEFGH. odcinek łączacy srodek S krawedzi AB z
wierzchołkiem G ma długosc d, a prosta SG jest nachylona do płaszczyzny DCGH pod kątem α.
Wyznacz pole powierzchni bocznej prostopadłościanu
1 sty 14:28
wredulus_pospolitus:
'pls' −−− postanowiłeś z okazji nowego roku wrzucić tutaj tuzin zadań i czekać na gotowce
1 sty 14:29
salimali: tuzin zadań których nie rozumiem, uzbierało sie kilka z tego co robiłam dzień w dzień i noc w
noc przez całe święta i nowy rok...
1 sty 14:31
wredulus_pospolitus:
A na jakim poziomie nauczania jesteś?
Czyli mam rozumieć, że nie chcesz gotowca a jedynie 'naprowadzenia'

1 sty 14:34
salimali: tak, chce po prostu zrozumiec, jak bedzie gotowiec to zrozumiem a jak sama podpowiedz to tez
moze dam rade

a jestem w klasie maturalnej
1 sty 17:27
Bogdan:

Długość krawędzi podstawy dla wygody obliczeń oznaczam 2a.
W trójkącie prostokątnym GPS mając dane miarę kąta α i długość d wyznaczamy 2a oraz c,
w trójkącie prostokątnym PCG mając a oraz c wyznaczymy wysokość prostopadłościanu b.
1 sty 19:08
salimali: ten kąt
1 sty 19:17
Mila:
1 sty 19:24
Mila:
Licz salimali, jeśli masz odpowiedzi do tych zadań , to też pisz.
To już proste zadanie, gdy masz kąt narysowany, w dodatku masz dwa rysunki.
1 sty 19:30
salimali: nie wychodzi mi... a w odp jest 2d2sinα√4−5sin2α
2 sty 17:46
Mila:
1) P
b=4*a*H
2) WΔSPG:
3) W ΔPCG:
| | d2 | |
H2= |
| *[4*(1−sin2α)−sin2α] |
| | 4 | |
================
4)
| | d*√4−5sin2α | |
Pb=4*d*sinα* |
| |
| | 2 | |
P
b=2d
2sinα*
√4−5sin2α
===================
2 sty 18:28