a | b | |||
wykaż że jeśli a>b≥1, to | < | |||
2+a3 | 2+b3 |
x | ||
Wystarczy pokazać, że funkcja f(x)= | jest malejąca na przedziale [1,+∞). | |
2+x3 |
b | a | b(2+a3)−a(2+b3) | |||
− | = | ||||
2+b3 | 2+a3 | (2+b3)(2+a2) |
(a−b)(a2b+ab2−2) | ||
= | > 0 | |
(2+b3)(2+a2) |
2+a3 | 2+b3 | ||
> | |||
a | b |
2 | 2 | ||
+a2> | +b2 | ||
a | b |
2 | 2 | |||
a2−b2> | − | |||
b | a |
a−b | ||
(a−b)(a+b)>2 | ||
ab |
2 | ||
a+b> | ||
ab |
2 | 2 | |||
a>b≥1,⇒a+b>2 oraz ab>1⇒ | <2 czyli a+b> | |||
ab | ab |
2 | ||
cnw=co należało wykazać? czyżby należało wykazać, że a+b> | ? | |
ab |
kb | b | |||
(2) | < | . | ||
2+(kb)3 | 2+b3 |
k | 1 | |||
< | ||||
2+(kb)3 | 2+b3 |
2 | ||
< k(k+1) | ||
b3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |