grupy
grupy:
Niech G oznacza ponizszy zbior funkcji R→ R:
G={x→ax+b : a, b ∊R, a≠0}.
a) Niech H bedzie zbiorem funkcji z R w R postaci f(x)=x+b, gdzie b∊R. Udowodnic, ze H jest
dzielnikiem normalnym grupy G.
Czy wspolczynnik b w zbiorze G jest tym samym wspolczynnikiem b co w zbiorze H?
1 sty 12:48
grupy: ?
1 sty 14:55
Adamm: pytanie jest bez sensu
1 sty 15:08
jc:
f(x)=ax+b, a≠0
g(x)=x+c
fgf−1(x)=x+ac
fgf−1 ∊ H,
a więc H jest podgrupą normalną G
1 sty 16:02
grupy:
Ok. Dziekuje.
b) Udowodnic, ze G/H≅(R\{0}, ⋅).
Niech α:G→(R\{0}, ⋅) bedzie takim epimorfizmem, ze H=ker(α) oraz α(ax+b)=a.
ker(α)={ax+b∊G: α(ax+b)=1}={ax+b∊G: a=1}={x+b∊G: b∊R}=H
im(α)={α(ax+b)∊(R\{0}, ⋅): ax+b∊G}={a∊(R\{0}, ⋅): ax+b∊G}=(R\{0}, ⋅)
Zatem z zasadniczego tw. o homomorfizmie grup G/H≅(R\{0}, ⋅).
Dobrze?
1 sty 18:05
grupy: ?
2 sty 07:57
grupy: ?
3 sty 23:59