oblicz
salimali: wykaż, że liczba 3√ √5 − 2 − 3√ √5 − 2 jest calkowita
(ten pierwiatek w srodku jest tylko na 5)
1 sty 12:15
zys:
sprawdź znaki w zapisie
1 sty 12:28
Janek191:
= 0
1 sty 12:43
salimali: a rzeczywiscie, w pierwszym pierwiastku jest +
1 sty 13:54
zrób_to_sam: to spróbuj rozwiązać
1 sty 15:11
Mila:
a=3√√5+2−3√√5−2 /3
a3=√5+2−3*3√(√5+2)2*(√5−2)+3*3√(√5+2)*(√5−2)2−(√5−2)
a3=√5+2−3*3√(5−4)*(√5+2)+3*3√(5−4)*(√5−2)−√5+2
a3=4−33√√5+2+3*3√√5−2
a3=4−3*(3√√5+2−3√√5−2)⇔
a3=4−3a
a3+3a−4=0 równanie ma całkowite współczynniki, zatem jeśli istnieje całkowite rozwiązanie to
jest dzielnikiem liczby (−4)
W(a)=a3+3a−4
W(1)=1+3−4=0
a=1 spełnia równanie.
Teraz wykaż, że jest to jedyne rozwiązanie tego równania.
1 sty 18:12
Eta:
| | √5+1 | | √5−1 | |
√5+2=( |
| )3 i √5−2=( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | |
1 sty 18:23
1 sty 18:25