oblicz
salimali: Dane sa liczby: k= 34 * 5 * 7 * 116
l= 26 * 3 * 5 * 136
m= 22 * 54 * 14
n= 2 * 73 * 113 * 44
liczba a jest najwiekszym wspolnym dzielnikiem liczby k i l a liczba b najwiekszym wspolnym
dzielnikiem liczb m i n. oblicz a/b
1 sty 11:48
Krzysiek60: Zalreslast wspólne dzielni np k i l 3.5=15 to a
Teraz ty b
1 sty 11:59
Krzysiek60: W m 14 rozłożyć na 2* 7
1 sty 12:02
salimali: nie rozumiem
1 sty 14:08
wredulus_pospolitus:
rozłóż w:
1) m −> 14 = 2*7
2) n −> 44 = 22*11
wypisz sobie jakie liczby pierwsze (w największych możliwych potęgach) występują w rozkładzie k
i l ... i już masz liczbę 'a'
analogicznie wyznaczasz liczbę 'b'
1 sty 14:31