Rozwiąż układy równań, stosując wyznaczniki.
2019: Mam problem z jednym przykładem w zadaniu o treści: "Rozwiąż układy równań, stosując
wyznaczniki". Problemowy przykład to:
Nie wiem, gdzie popełniam błąd, bo wynik różni mi się minusem od tego, który jest w
odpowiedziach. Ten w odpowiedziach to:
Wyznaczniki wychodzą mi: W=5 Wx=1
223 Wy=40, co za tym idzie y w moim rozwiązaniu jest
równy 8, a nie −8. W którym miejscu popełniłam błąd?
Z góry dziękuję za pomoc
Bleee:
Mam rozumieć że błędnie zapisałes drugie równanie, zgadza się


Bo dla powyższego układu rownan wyjdzie całkowicie inny W (W = − 7) oraz inny W
x ( W
x = −
A jeżeli drugie równanie to 23x + 2y = 21 to wyznaczniki dobrze wliczone tylko niewiedziec