Schemat Bernoulliego na rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę
Oz: Witam, mam takie oto zadanie:
Pewne urządzenie elektroniczne składa się z 10 części. Prawdopodobieństwo przepalenia się w
ciągu następnego roku dla każdej z nich wynosi 0.1. Załóżmy, że części przepalają niezależnie
od siebie nawzajem. Niech X będzie zmienną losową określającą liczbę przepalonych w ciągu roku
części. Znajdź rozkład prawdopodobieństwa zmiennej X, dystrybuantę, wartość oczekiwaną,
wariancję i odchylenie standardowe.
Prawdopodobieństwo przepalenia się n elementów można łatwo obliczyć ze schematu Bernoulliego.
Nie jestem jednak pewien czy poprawnie zapisałem rozkład prawdopodobieństwa oraz dystrybuantę,
które wychodzą mi tak:
Rozkład prawdopodobieństwa:
X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
P(X) 0,387 0,194 0,0574 0,0112 0,00149 0,000138 8,748*10−6 3,645*10−7 9*10−9 10−10
Dystrybuanta:
x 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
F(X) 0,387 0,581 0,639 0,650 0,651 0,651 0,651 0,651 0,651 0,651
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy wszystko jest w porządku, ew. co trzeba poprawić?
PS. Wyniki są zaokrąglone
31 gru 15:27
Pytający:
Od razu widać, że źle, bo przecież powinno być F(10)=P(X≤10)=1.
Rozkład prawdopodobieństwa:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=Table%5BPDF%5BBinomialDistribution%5B10,0.1%5D,k%5D,%7Bk,0,10%7D%5D
Dystrybuanta:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=Table%5BCDF%5BBinomialDistribution%5B10,0.1%5D,k%5D,%7Bk,0,10%7D%5D
31 gru 16:37
Oz: Okej, dzięki
31 gru 17:29