Funkcja odwrotna
kasia: fa: R−>R
fa (x) = 2x
Przyjmujemy, ze funkcja jest odwracalna, kiedy jest bijekcja.
A więc, jeśli fa jest określona R−>R, to nie jest surjekcja. A więc nie jest odwracalna.
A czy funkcja posiada funkcję odwrotna na zbiorze R+? Wydaje mi się, że tak i ze to będzie
log2 x.
Czy może ktoś zweryfikować czy to dobre rozumowanie? I nie do końca rozumiem stwierdzenie
"...odwrotna na zbiorze R+", tj. R+ −> R+ czy R −> R+? Słowo "na" wskazuje raczej na drugą
opcję, ale warto zapytać.
31 gru 14:44
kasia: Chyba, że jest to R+ −> R ? Ale wtedy nie jest odwracalna.
31 gru 14:54
Adamm:
fa nie jest odwracalna, tak
posiada funkcję odwrotną
"na zbiorze R+", oznacza obcięcie do zbioru R+, t. j., funkcja określona
na zbiorze R+, równa fa na tym zbiorze
31 gru 14:59
Adamm:
odwracalność mamy ze względu na przeciwdziedzinę
funkcja odwrotna nie zależy od przeciwdziedziny
31 gru 15:00
kasia: Adam, właśnie na jednych zajęciach mówią nam, że wystarczy, ze jest injekcja. A na drugich
zajęciach, że musi być bijekcja (to akurat zadanie z tych zajec)
Mógłbyś mi jeszcze wskazać czy w poleceniu chodzi o R−>R+ , R+−>R+ czy R+−>R?
31 gru 15:10
Adamm:
mylisz funkcję odwrotną z odwracalną, a to inne pojęcia
31 gru 15:22
kasia: Właśnie nie wiem czy chodzi o obcięcie argumentow czy zbioru wartości, czy obu?
31 gru 15:22
Adamm:
f:A→B
istnieje funkcja odwrotna do f ⇔ f jest iniekcją
f jest odwracalna ⇔ f jest bijekcją
31 gru 15:23
kasia: To nie jest tak, że aby mieć funkcja odwrotna do fa to fa musi być odwracalna?
31 gru 15:25
Adamm:
skoro pytają się o funkcję odwrotną, to nie jest ważna przeciwdziedzina
31 gru 15:25
Adamm:
Nie. Funkcja może nie być odwracalna i mieć funkcję odwrotną
31 gru 15:26
Adamm:
Nie martw się, do życia ci to nie jest raczej potrzebne
31 gru 15:28
kasia: O matko! Teraz to mam mętlik w głowie. Ale poczekaj sekundę, bo jestem w końcu ciekawa tego
2x.
Jeśli mam R+−>R to ona dalej nie jest odwracalna, bo wciąż nie jest surjekcja, prawda?
Jeśli mam R+−>R+ lub R−>R+ to jest odwracalna, bo w obu przypadkach jest bijekcja?
31 gru 15:36
kasia: Właśnie przeciwdziedzina jest ważna. Bo 2x>0, ale jeśli mam R−>R to nie mam surjekcji. Z kolei
jest miałabym R+ to surjekcje bym miała.
31 gru 15:39
kasia: I stad moje dopytywanie co powinnam zmienić na R+ − dziedzinę czy przeciwdziedzinę, rozumiesz
mnie?
31 gru 15:40
kasia: Przyjmując, że funkcja odwrtona istnieje wtedy, jeśli funkcja jest odwracalna. (Jest odwracalna
na całym swoim zbiorze wartości)
31 gru 15:45
Adamm:
funkcja jest odwracalna ⇒ funkcja odwrotna istnieje
ale nie musi być implikacji odwrotnej
z tego co podałaś jedynie R → R+ jest bijekcją
przeciwdziedzina jest ważna dla odwracalności, ale nie dla funkcji odwrotnej
31 gru 15:50
kasia: Adam, rozumiem doskonale o co Ci chodzi. Jednak jeden z naszych cwiczeniowcow uparł się, że
funkcja ma funkcję odwrtona jeśli ta początkowa jest bijekcja .
R+−>R+ nie jest bo y należący (0,1) nie jest przyjmowany?
31 gru 15:53
kasia: I ta funckja odwrotna to jak wcześniej pisałam, log2 x?
31 gru 15:55
Adamm:
Twój ćwiczeniowiec może sobie myśleć co chce, ale nie sprawia to że jest
to prawdą, i nawet profesorowie się mylą.
co do drugiego pytania, tak
31 gru 15:56
m: Jeśli rozumiesz funkcję odwrotną tak, jak relację odwrotną, to może się zdarzyć,
że funkcja odwrotna nie będzie funkcją.
31 gru 15:57
kasia: Ale prawda tez jest, że kolokwia sprawdza on, a klotnie z nim prowadzą donikąd. Dziękuję
31 gru 15:57
Adamm:
tak, f−1(x) = log2x, x>0
31 gru 15:58
Adamm:
To trzeba do niego przyjść na konsultacje
31 gru 15:59
jc: Dodam, że tylko w jednej książce spotkałem się z definicją funkcji,
jako zbiorem par (x,y) takich, że jeśli do zbioru należy (x,y) i (x,z), to y=z.
Zwykle jednak dodaje się, że każdy element z pierwszego zbioru
jest początkiem jakieś pary.
31 gru 16:01
kasia: A jeśli mam funkcje odwrotna, do funkcji która nie jest surjekcja, to mówiło się, że funkcja
posiada funkcję odwrotna ale nie na całej swojej przeciwdziedzinie?
31 gru 16:16
jc: Tak, nie na całej przeciwdziedzinie, ale na dowolnym podzbiorze zbioru wartości.
Ale to wszystko pewnie dobrze rozumiesz.
31 gru 16:30
kasia: Dziękuję jc
31 gru 17:02