graniastosłupy
maturson: Odcinek o długości d łączy środek krawędzi podstawy z dowolnym wierzchołkiem drugiej podstawy
graniastosłupa prawidłowego czworokątnego. Oblicz wymiary graniastosłupa, który ma pole
powierzchni bocznej największe z możliwych.
Zaczęłam zadanie od analizy dwóch przypadków. W I przypadku wzór na P
1(a)=2a
√4d2−a2, dla
| | 2√5 | |
a∊(0,2d). W II przypadku wzór na P2(a)=2a√4d2−5a2, dla a∊(0, |
| d). |
| | 5 | |
Co dalej? Normalnie policzyłabym pochodną i dalej ekstrema, ale nie miałam jeszcze pochodnej
funkcji złożonej, więc chyba muszę inaczej to "obejść". Jakieś wskazówki?
31 gru 11:28
maturson: ?
31 gru 13:02
xyz:
albo pochodna zlozona albo wrzuc wszystko pod pierwiastek
i wtedy np.
P1(a) = 2a√4d2−a2 = √4a2(4d2−a2)
niech f(a) = 4a2(4d2−a2), osiagnie ona ekstrema w tych samych punktach co
P1(a) (tylko uzyska inne wartosci, ale argumenty zostana te same)
i robisz pochodna z f(a)...
Calego zadanie nie analizowalem (czy jest ok te P1 i P2), pisze tylko odnosnie tych ekstremow.
31 gru 17:18
maturson: Jasne, dziękuję bardzo!
1 sty 12:50