oblicz
salimali: srednia rytmetyczna n poczatkowych wyrazow ciagu (an) okreslona jest wzorem Xn = n2 + n.
Oblicz dziesiaty wyraz ciagu (an)
31 gru 11:03
Baba Jaga:
a
1+a
2+...+a
n = S
n
z treści zadania
| Sn | |
| =n2+n ⇒Sn=n3+n2 to Sn−1=(n−1)3+(n−1)2 =.......=n3−2n2+n |
| n | |
a
n=S
n−S
n−1 = n
3+n
2−n
3+2n
2−n
a
n=3n
2−n
≈≈≈≈≈≈≈≈≈
to a
10=3*100−10
a
10=290
≈≈≈≈≈≈≈
31 gru 20:06
Koleżanka BJ:
an=Xn*n−Xn−1*(n−1)
a10=(102+10)*10−(92+9)*9=1100−810=290
31 gru 20:52
Baba Jaga: Też ładnie
31 gru 21:40