Ekstrema lokalne funkcji
natali56: Proszę o pomoc w wyznaczeniu ekstremum funkcji
f(x) = e * (x2−4x−2)/x2
f(x) = (x)3 * (e)(2−4x2)
Mam nadzieję, że teraz napisałam poprawnie.
30 gru 20:57
iteRacj@:
Czy ta druga funkcja to
f(x) = x3 * e(2−4x2)
30 gru 22:10
natali56: Tak
30 gru 22:30
iteRacj@:

1/ ustalenie dziedziny funkcji D=R
2/ obliczenie pierwszej pochodnej
f'(x) = (x
3)'*e
(2−4x2)+(x
3)*(e
(2−4x2))'=−e
(2−4x2)*x
2*(8x
2−3)
i ustalenie dziedziny funkcji pochodnej D'=R
3/ znalezienie miejsc zerowych pochodnej
f'(x) = −e
(2−4x2)*x
2*(8x
2−3)
pierwszy czynnik zawsze ujemny więc x
2=0 lub 8x
2−3=0
| | √6 | | √6 | |
x= |
| lub x=0 (pierwiastek podwójny) lub x=− |
| |
| | 4 | | 4 | |
4/ ustalenie dla którego z miejsc zerowych funkcja pochodna zmienia znak
| | √6 | |
x= |
| − → + minimum funkcji |
| | 4 | |
30 gru 22:50
iteRacj@:

A tak wygląda wykres tej funkcji.
Jeśli coś jest niejasne, to wyjaśnię już jutro.
30 gru 22:56
iteRacj@: przestawiłam minus przepisując, poprawiam
4/ ustalenie dla którego z miejsc zerowych funkcja pochodna zmienia znak
| | √6 | |
x=− |
| − → + minimum funkcji |
| | 4 | |
30 gru 23:02
natali56: Dziękuję bardzo. A może ktoś pomoże w pierwszym przykładzie?
31 gru 12:30
Jerzy:
Chętnie. Zacznij od policzenia pochodnej ( dziwna nieco ta stała e w liczniku, no ale skoro
tak jest, to wyłacz ją przed pochodną ), potem zastosuj wzór na pochodną ilorazu.
31 gru 12:33
Janek191:
| | ex2 − 4 x − 2 | |
f ( x) = |
| ? |
| | x2 | |
31 gru 15:25
natali56: To jest taka funkcja:
f(x) = e((x2−4x−2)/x2)
Przepraszam, wcześniej źle odczytałam.
e do potęgi ((x2−4x−2)/x2)
2 sty 19:52