Ile liczb całkowitych?
nauqa: Ile jest liczb całkowitych spełniających nierówność x
2−|x|−2≤0?
Zrobiłam to, lecz nie wiem czy poprawnie, więc prosiłabym bardzo o zweryfikowanie tego

x≥x
2−2 v x≤−x
2+2
1.
x
2−2−x≤0
Δ=9
√Δ=3
x1=−1
x2=2
x∊<−1;2>
2.
−x
2−x+2≥0
Δ=9
√Δ=3
x1=1
x2=−2
x∊<−2;1>
3.
z jedynki i dwójki wynika, że x∊<−2;2>, co oznacza, że nierówność spełnia 5 liczb całkowitych.
30 gru 20:21
Adamm:
x2−|x|−2≤0
(|x|+1)(|x|−2)≤0
|x|≤2
−2≤x≤2
30 gru 20:32
PW: Dlaczego nie skorzystasz z parzystości funkcji
f(x) = x2 − |x| − 2.
Oznacza ona, że funkcja przyjmuje takie same wartości dla n jak dla (−n). Wystarczy więc
znaleźć rozwiązania będące liczbami całkowitymi dodatnimim czyli rozwiazać nierówność
x2 − x − 2 ≤ 0
w zbiorze liczb naturalnych (z zerem) i w odpowiedzi podać te liczby oraz liczby do nich
przeciwne.
(x+1)(x−2) ≤ 0
Rozwiązaniami tej nierówności w zbiorze liczb naturalnych są 0, 1, 2 (tu można dodac rysunek,
fragment paraboli tylko dla x≥0), a więc
Odpowiedź. Rozwiązaniami nierówności
x2 − |x| − 2 ≤ 0
są: −2, −1, 0, 1, 2.
Wydaje się, że w taki sposób omijamy "rozpatrywanie przypadków" i rozwiązanie jest krótsze.
30 gru 20:50
PW: O, nie widziałem, a
Adamm zrobił to lepiej
30 gru 20:52
nauqa: W sumie nie skojarzyłam nawet, że tak jest, gdyż miałam to dość dawno, więc dziękuję bardzo za
odpowiedź
30 gru 20:57
Eta:

5 liczb całkowitych z przedziału <−2,2>
30 gru 20:58