Liczba a=U={-5-P{13}{6} jest pierwiastkiem równania 3x^2+5x+1=0 Zatem
marti: | | −5−√13 | |
Liczba a= |
| jest pierwiastkiem równania 3x2+5x+1=0 Zatem |
| | 6 | |
A.3a
2+5a+1>0
B.3a
2+5a+1<0
C.3a
2+5a+1≤0
D.3a
2+5a>0
30 gru 19:56
marti: Proszę o wyjaśnienie zadania
30 gru 19:56
Jolanta: jeżeli liczba a jest pierwiastkiem to W(a)=0
30 gru 19:59
Jolanta: | | −5−√13 | |
CZyli podstawiając za x |
| otrzymasz wynik 0 |
| | 6 | |
już wiesz ?
30 gru 20:00
marti: Rozumiem, tylko w odpowiedziach mam odpowiedz C i nie rozumiem dlaczego ≤0
30 gru 20:02
Jolanta: 3a2+5a+1=0 czyli 3a2+5a=−1 zgadza się ?
a teraz popatrz na odpowiedzi i zobacz,która pasuje
30 gru 20:16
marti: aaa no tak, dziekuje za odpowiedz
30 gru 20:22