Jak to zapisać?
shadowhunter: Mam takie pytanie.
W poleceniach typu wielomian 3x3−ax2+4x+8 dzieli się przez dwumian x+2 z resztą 12, można to
zapisać jako W(−2)=12, a jak to wygląda, gdy wielomian x4+x2+ax+b jest podzielny przez
x2−1. Jak można to zapisać?
30 gru 18:43
Trololo: Ja bym zrobiła oddzielnie W(−1)=0 I W(1)=0. Nie przychodzi mi nic innego do głowy hmm
30 gru 18:56
shadowhunter: Ooo dzięki!
30 gru 19:04
PW: Bez znajomości tego twierdzenia, na podstawie definicji podzielności. Istnieje wielomian
(x2+px+q), taki że
(x2−1)(x2+px+q)=x4+x2+ax+b
x4+px3+qx2−x2−px−q=x4+x2+ax+b
x4+px3+(q−1)x2−px−q=x4+x2+ax+b
Wielomiany są równe wtedy i tylko wtedy, gdy mają te same współczynniki przy odpowiednich
potęgach zmiennej:
p=0, q−1=1, −p=a, −q=b,
skąd a=0 i b=−2
30 gru 20:00