Pole trójkąta- g. analityczna
maturzysta:
Oblicz pole trójkąta, mając dane dwie proste 4x + 5y + 17 = 0 i x − 3y = 0 zawierające środkowe
trójkąta oraz jego wierzchołek A = (−1, −6).
30 gru 17:29
PW: Pewnie trzeba wykorzystać twierdzenie, że środkowe trójkąta przecinają się w jednym punkcie,
który dzieli te środkowe w stosunku 2:1 licząc od wierzchołków.
30 gru 17:49
iteRacj@: A nie znasz PW jeszcze jakiegoś twierdzenia dotyczącego środkowych? Po wykorzystaniu tego,
o którym piszesz, ma się już współrzędne środka boku BC (−4;1,5), ale zostaje dużo liczenia
(dla bardzo pracowitych).
30 gru 17:58
Eta:
Trzy środkowe dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
to P(ABC)= 3*P(ABS)
==============
1/ Rozwiązując układ równań prostych zawierających środkowe otrzymasz
S(−2,−1)
| | −4 | | 17 | |
2/ D∊ : x−3y=0 to D(xD,yD/3) oraz B∊ : 4x+5y+17=0 to B(xB, |
| xB− |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
3/ D jest środkiem odcinka AB zatem
2x
D=x
A+x
B i 2y
D=y
A+y
B
po podstawieniu otrzymasz
x
B−2x
D=1 i −12x
B−10x
D=145
po rozwiązaniu tego układu otrzymasz
B(−8,3)
i teraz już z górki
| | 1 | |
P(ABC)= 3*P(ABS) = 3* |
| |det(AS,AB)| |
| | 2 | |
.......
P(ABC)= 25,5 j
2
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
30 gru 19:24
PW: S=(−3, −1), ale wiedziałem, że to Ty podasz rozwiązanie
30 gru 19:38
Eta:
No tak chochlik
(S(−3,−1)
Dzięki za poprawkę
30 gru 20:05
Mila:

1) Punkt przecięcia środkowych:
x − 3y = 0
4x + 5y + 17 = 0
S=(−3,−1) punkt przecięcia środkowych (środek ciężkości Δ)
2)Współrzędne środka ciężkości trójkąta o wierzchołkach:
| | 1 | | 4 | | 17 | |
A(−1,−6), B=(b, |
| ),C(c,− |
| c− |
| ) |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
stąd
b=0, c=−8
B=(0,0), C=(−8,3)
3) P
ΔBSC:
BS
→=[−3,−1], BC
→=[−8,3]
−3 −1
−8 3
det(..)=17
=====================
30 gru 20:48