BZIK: Bąbel: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że
a) sinα=2/3
b) cosα=4/5
c)tgα=3/4
d)ctgα=1/2
wzory:
sin2α+cos2α=1
tgα=sinα/cosα
ctgα=cosα/sinα
tgα*ctgα=1
16 lis 14:07
%5E%5E: </sup>: rotfl xD zabiles mnie tym podawaniem wzorow ; ) jaki masz problem z zadaniem ?
w a) i b) druga wartosc liczysz z sin2α+cos2α=1 wychodza Ci 2 mozliwosci bo znosisz
kwadrat i dla tych dwoch mozliwosci liczysz tg i ctg.
w c) i d) odwrotnoscia ulamka jest przeciwna funkcja czyli np w c) ctg=4/3 a w d) tg=2
sin i cos liczysz z ukladu rownan
sin2α+cos2α=1
tgα=(sinα)/(cosα) lub ctg=(cos)/(sin) mozesz wstawic jak wolisz
16 lis 13:47
B%u0105bel: NO WŁASNIE NIE UMIEM
16 lis 13:53
B%25u0105bel: SORY ALE NIE KAZDY UMI MATEMATYKE
16 lis 13:53
B%2525u0105bel: A POZATYM JESTEM ONA A NIE ON
16 lis 13:54
</sup>: jak widze polski tez nie kazdy "umi" lol
16 lis 13:58
BZIK: zamknij sie
16 lis 14:08
BZIK: NIKT NIE JEST DOBRY Z MATMY
16 lis 14:08
16 lis 14:10
BZIK: W A COSINUS WYJDZIE PIERWIASTEK 5/9

?
16 lis 14:10
%255E%255E: a) sinα=2/3
sin2+cos2=1
4/9+cos2=1
cos2=5/9
cos=√5/9 v cos=-√5/9
16 lis 14:20
życzliwa:
po pierwsze to w podanych wzorach powinno być sin2α+cos2α=1
a)i z tego (2/3)2+cos2α=1
cos2α=1-4/9=5/9
cosα=√5/3
tgα=(2/3)/(√5/3)=2√5/5
ctgα=1/(2√5/5)=√5/2
b)tak samo tylko masz dany cos
c)ctgα=1/(3/4)=4/3
tgα=sinα/cosα=3/4 czyli sinα=4/3*cosα
sin2α+cos2α=1 z tego sinα=√1-cos2α
4/3*cosα=√1-cos2α /2
16/9cos2α=1-cos2α
cosα=√2/3
sin2α=1-2/9
sinα=√7/3
d)tak jak c tylko dany jest ctgα
16 lis 14:21
BZIK: dziekuje bardzo
16 lis 14:32
BZIK: NIE UMIEM TEGO C
16 lis 22:36
pipi:
Bziku

nie umiesz

czy nie bardzo Ci się chce liczyć


to co

napisać
16 lis 23:03
BZIK: nie umiem

probowałam i nic

ja jestem słaba z maty niewiem cos tam obliczałam ale
nie umiem se poradzic
17 lis 07:38
BZIK: PROSZE POMÓZCIE MI Z C BO NIE UMIEM
17 lis 19:08
BZIK: SORKI Z D
17 lis 19:09
Maku: tgα=5
10 maj 22:29
MARTA: A)COS X=2/5
B)SIN X=2/7
C)TG X=2
12 lis 13:07
12 lis 13:09