Różne wyniki z całki
Hurrrra: Liczę sobie całkę (nie wiem jak tutaj zapisać symbol

) z
arcg √x(1+x)*√x . Raz
wychodzi mi arctg(x
2)+C,
innym razem (arctgx)
2+C. Wykresy obu funkcji mają podobny kształt, ale nie wiem, czy oba
wyniki są poprawne, czy gdzieś zrobiłem błąd?
30 gru 13:58
Hurrrra: Brzydko się zapisało, ma być całka z (arctg √x )/((1+x)* √x)
30 gru 13:59
Adamm: użyj dużego U żeby wpisać duży ułamek
30 gru 13:59
Adamm:
oba wyniki są złe, zróżniczkuj
30 gru 14:00
Adamm:
(arctg(√x))2, można łatwo zgadnąć
30 gru 14:02
Hurrrra: Miał być właśnie (arctg
√x )
2 xD Ale taki np. Wolfram Alpha podaje arctg(
√x )
2. Czyli
zdaje się, że oba wyniki są poprawne
30 gru 17:58
Adamm:
arctg(
√x)
2 = arctg(x)
| | 1 | | arctg √x | |
teraz zapytaj się, czy |
| = |
| |
| | 1+x2 | | (1+x)√x | |
30 gru 18:02
Jerzy:
Poprawny wynik podał Adamm 14:02 ( dodałbym jeszcze stałą C )
30 gru 18:06
31 gru 12:17
Hurrrra: A może źle mi wiadomo xD No tak, arctg(√x)
2 = arctg(x), ale jak sprawdzić, czy
| 1 | | arctg√x | |
| = |
| ? IMO too nie jest trywialne zadanie  |
| 1+x2 | | (1+x)√x | |
31 gru 12:21
Jerzy:
To źle ci wiadomo. √x2 = |x| , ale: (√x)2 = x
31 gru 12:21
Jerzy:
Co ty chcesz sprawdzać, policz pochodną z funkcji f(x) = arctg2(√x) + C i dostaniesz
funkcję podcałkową.
31 gru 12:23