Mariusz:
Możesz sprowadzić do liniowego pierwszego rzędu stosując podstawienie
u=y'
u' = y''
u'−5u=3x
2+sin5x
u'−5u=0
u'=5u
ln|u|=5x+ln|C|
u=Ce
5x
u(x)=C(x)e
5x
C'(x)e
5x+5C(x)e
5x−5C(x)e
5x=3x
2+sin5x
C'(x)e
5x=3x
2+sin5x
C'(x)=(3x
2+sin5x)e
−5x
Całkę możesz policzyć rozbijając ją na sumę całek
następnie każdą z tych dwóch całek dwukrotnie przez części
Gdyby ktoś chciał przewidywać to
Równanie charakterystyczne
λ
2−5λ=0
λ(λ−5)=0
Całka ogólna równania jednorodnego
y
j=C
1+C
2e
5x
Całka szczególna równania niejednorodnego
jest sumą przewidywań dla wielomianu i funkcji trygonometrycznej
Wielomian przewidujesz w postaci x(a
2x
2+a
1x+a
0)
ponieważ λ=0 jest pojedynczym pierwiastkiem równania charakterystycznego
Funkcję trygonometryczną przewidujesz w postaci (b
0cos(5x)+c
0sin(5x))
ponieważ λ=±5i nie jest pierwiastkiem równania charakterystycznego