matura probna
7dayz: prosze o pomoc w rozwiazaniu 2 zadan:
1.Zbiorem wszystkich liczb spelniajacych nierownosc |x+3|−|2−x|>=1 jest;
A.(−n;−3> B.<0;+n) C.<2;+n) D.<0;2) ;n−nieskonczonosc (sorry nie wiem jak ja zapisac)
2.wiadomo ze log
49(2)=a oraz log
49(6)=b. Zatem log
7(48) to:
A.6a+2b B.4ab C.12ab D.3a+b
1 robilem metoda autostrady ale mi nie wychodzi
30 gru 09:56
iteRacj@:
log
49(2)=a
log
49(6)=b
log
7(48)=log
7(6*8)=log
7(6)+log
7(2
3)
dokończysz?
30 gru 10:09
iteRacj@:
To zadanie można rozwiązać na kilka sposobów.
Jaka to jest metoda autostrady?
30 gru 10:10
7dayz: wydzielanie miejsc zerowych na osi liczbowej i ustalanie znakow w poszczegolnych wydzielonych
przedzialach
30 gru 10:13
iteRacj@:
Skorzystałam ze wzoru, którego nie ma w tablicach maturalnych, ale jest łatwy do wyprowadzenia,
zapamiętania i często się przydaje.
a>0, a≠1, b>0
30 gru 10:19
iteRacj@:

teraz według tego rysunku ustal przedziały i znaki
znak nieskończoności jest pod napisem
powrót do spisu zadań
30 gru 10:25
30 gru 10:26
iteRacj@:
Ten sposób zaznaczania, który podałam ma tę przewagę nad tym z filmu, że od razu odróżnia się
te wyrażenia z wartością bezwzgledną, gdzie występuje −x. Tutaj są często błędy, bo ludzie źle
określają znak wyrażenia.
30 gru 10:34
7dayz: ja robilem wlasnie twoim tylko cos mi nie wyszlo
30 gru 10:41
7dayz: nie wiem co ja zle robie I przeddzial po wyznaczeniu iloczynu to x∊(−∞,−3) II x∊<−3,2> III
x∊<2,+∞)
30 gru 10:45
iteRacj@:
|x+3|−|2−x|≥1
I. (−∞,−3)
−(x+3)−(2−x)≥1
−x−3−2+x≥1 −5≥1 sprzeczność → w tym przedziale brak rozwiązań
II. <−3,2>
(x+3)−(2−x)≥1
2x+1≥1 x≥0 → do zbioru rozwiązań nierówności będą należeć liczby z przedziału <0,2>
III. (2,+∞)
(x+3)−(−(2−x))≥1
x+3+2−x≥1 5≥1 → do zbioru rozwiązań nierówności będą należeć liczby z przedziału (2,+∞)
30 gru 12:56
30 gru 13:02
7dayz: Dziękuję ci bardzo
30 gru 21:25