matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
eron:
c
3
ile wynosi pochodna z
*π?
2
29 gru 22:16
Pytający:
Względem jakiej zmiennej?
29 gru 22:20
eron:
c
29 gru 22:32
Mariusz:
Wygląda na to że pochodna to zero jeśli przyjmiemy że c to skrót od constans a π to stosunek obwodu koła do jego średnicy
29 gru 22:35
Mariusz:
c jest zmienną ? Policz sobie granicę
f(c+Δc)−f(c)
lim
Δc→0
Δc
29 gru 22:37
Mariusz:
π
π
(c+Δc)
3
−
c
3
2
2
lim
Δc→0
Δc
π
(c
3
+3c
2
Δc+3c(Δc)
2
+(Δc)
3
−c
3
)
2
lim
Δc→0
Δc
π
Δc(3c
2
+3cΔc+(Δc)
2
)
2
lim
Δc→0
Δc
π
=
lim
Δc→0
(3c
2
+3cΔc+(Δc)
2
)
2
3
=
πc
2
2
29 gru 22:46
Jerzy:
3π
f'(c) =
c
2
2
29 gru 22:47
eron:
dziekuje za pomoc
29 gru 22:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick