Uzasadnij że, wykaze ze
Łysy: | 1 | |
Wiedząc, że a + b = 1 uzasadnij, że a4 + b4 ≥ |
| |
| 8 | |
29 gru 21:38
Łysy: Bez delty bym poprosił, bo to jeszcze parę działów wcześniej.
29 gru 21:38
student: weź Łysy wróć do podstawówki
29 gru 21:44
Adamm:
1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| a4+ |
| b4 ≥ ( |
| a+ |
| b)4 = |
| , bo y = x4 jest funkcją wypukłą |
2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
29 gru 21:47
PW:
(1) a
4+b
4≥2
√a4b4=2a
2b
2=2(ab)
2=2(a(1−a))
2=2(a(a−1))
2.
| 1 | |
Funkcja f(a)=a(a−1) ma minimum równe |
| , a więc |
| 4 | |
| 1 | | 1 | |
(2) a4+b4≥2•( |
| )2= |
| . |
| 4 | | 8 | |
Nierówność w (1) jest wynikiem zastosowania nierówności między średnią arytmetyczną
a geometryczną.
Fakt, że
jest do pokazania bez delty:
jest równoważna oczywistej nierówności
29 gru 22:41
PW: | 1 | |
Oj, uzasadnienie że a(a−1)≥ |
| złe, ostatnie 5 wierszy nieaktualne. Chyba jednak trzeba |
| 4 | |
znać trochę teorii funkcji kwadratowej.
A w ogóle to
poddaję się.
29 gru 22:48
PW:
Spróbuję poprawić. Jest oczywiste, że co najmniej jedna z liczb a, b musi być dodatnia,
przyjmijmy a>0.
Gdyby a>1, to a
4>1>1/8 i nie ma czego dowodzić.
Jeżeli a∊(0,1), to a(1−a)∊(0, 1/4), a więc (a(1−a))
2∊(1, 1/16) − nierówność (2) z 22:41 jest
prawdziwa (z tym że uzasadnienie powinno brzmieć:
funkcja f(a)=a(1−a) ma maksimum równe 1/4 ).
29 gru 23:32
PW: I jeszcze jedna korekta: w wierszu 3. od dołu
(a(1−a))2∊(0, 1/16)
Pora spać.
29 gru 23:35
jc:
1=a+b
1=(a+b)2 ≤ (a+b)2+(a−b)2 = 2(a2+b2)
1/4 ≤ (a2+b2)2=(a2+b2)+ (a2−b2)2 = 2(a4+b4)
1/8 ≤ a4+b4
Jednak wykorzystanie wypukłości wydaje się najlepszym sposobem.
29 gru 23:57
30 gru 00:02
jc: Eta, jak podniesiesz do 4 potęgi, to będziesz miała to, co napisał Adamm,
czyli wypukłość funkcji x→x4.
30 gru 00:07
Eta:
Ja nie kwestionuję tego co napisał Adamm
Podałam swoją wersję dowodu ( ze średnich)
30 gru 00:10
PW: Ale w ogóle szło o jak najprostszy dowód (bez delty, to znaczy pytanie zadawał uczeń
początkowej klasy liceum).
30 gru 00:17