Macierze.
kasia: | | 1 | | 1 | |
1) Jesteśmy w ciele Z7 . det (A) = 3, wtedy |
| = |
| = 3−1 = 5, zgadza się? |
| | det (A) | | 3 | |
2) Jeżeli A to macierz to czy −1○A mogę zapisać po prostu −A?
29 gru 20:55
kasia: I jeszcze 3)Jeżeli mam A○B○C, gdzie A, B, C to macierze to czy (A○B)○C=A○(B○C) ?
29 gru 20:57
kasia:
29 gru 21:27
Pytający:
1) 5*det(A)=1, zgadza się
2,3) czym jest ○?
29 gru 21:49
kasia: Mnożenie

(piszemy ○ kiedy jest macierz mnozona przez skalar, w drugim powinno być już
zwykle mnożenie − mój blad).
29 gru 23:09
kasia:
| 2 0 | | 1 −1 1 | | 2 1 |
| 0 1 | * X = | 0 3 3 | * | −1 −1 |
| −1 1 | | 2 0 0 | | 1 0 |
Pionowe kreski oznaczają macierz.
Jak szybko stwierdzić, że układ jest sprzeczny? Na zajęciach profesor stwierdził to bez żadnych
obliczeń, z kolei ja bez obliczeń nie widzę tego kompletnie.
29 gru 23:31
kasia: X to szukana macierz.
29 gru 23:31
Pytający:
Zatem:
2) Tak.
3) Tak, mnożenie macierzy jest łączne.
Co do układu też tego nie dostrzegam, ale profesorem nie jestem.
29 gru 23:45
kasia: Okej. Bardzo Ci dziękuję i życzę spokojnej nocy.
29 gru 23:52
Pytający:
Dzięki i wzajemnie.
30 gru 00:01
PW: W wyniku mnożenia po prawej stronie dostaniemy macierz o 2 kolumnach i 3 wierszach. A po lewej?
30 gru 00:05
kasia: Gdyby X miało wymiary 2×2 to na pierwszy rzut oka wydaje się OK.
30 gru 11:27