2 odpowiedzi do całki?
EloElo123: Mam taka calke ∫(x7/(x2 +1)5) dx i mi wychodzi wynik 1/8 * (1/x2 +1)−4 a w internetowym
kalkulatorze −(4*x6+6*x4+4*x2+1)/(8*(x2+1)4)
I problem jest taki ze jak licze z obydwu pochodna to wychodzi dobrze, wiec mozliwe jest ze 2
odpowiedzi sa dobre?
29 gru 20:52
Jerzy:
Tak, to jest możliwe.
29 gru 20:55
Pytający:
| | x2 | | x8 | |
• 1/8 * (1/x2 +1)−4 = 1/8 * ( |
| )4 = |
| |
| | 1+x2 | | 8(1+x2)4 | |
| | −(4x6+6x4+4x2+1) | | x8−(x8+4x6+6x4+4x2+1) | |
• |
| = |
| = |
| | 8(x2+1)4 | | 8(x2+1)4 | |
| | x8−(x2+1)4 | | x8 | | 1 | |
= |
| = |
| − |
| |
| | 8(x2+1)4 | | 8(x2+1)4 | | 8 | |
Jak widać wyniki różnią się o stałą. Znaczy obie odpowiedzi są dobre, o ile nie zapomniałeś o
uwzględnieniu stałej w wyniku.
∫(x
7/(x
2+1)
5)dx = 1/8*(1/x
2 +1)
−4 + C
W kalkulatorze też masz "+constant":
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%E2%88%AB(x%5E7%2F(x%5E2+%2B1)%5E5)+dx
29 gru 21:44