Oblicz:
Ola: Różnica kwadratów dwóch liczb naturalnych jest równa 17. Oblicz potrojony ich iloczyn.
x2−y2=17
3xy=?
zał. x>y
29 gru 16:26
ICSP: x2 − y2 = 17
(x−y)(x+y) = 17
x − y = 1 ∧ x + y = 17
x = 9 ∧ y = 8
3xy = ...
29 gru 16:31
Ada: Tutaj trzeba zauważyć, że 17 to liczba pierwsza, więc jest tylko jeden sposób na "stworzenie"
jej z iloczynu liczb naturalnych, czyli 17 * 1, no i są dwa przypadki: x − y = 1 i x + y = 17,
albo x − y = 17 i x + y = 1, tutaj to drugie równanie w drugim przypadku ma sens w liczbach
naturalnych, gdy x = 1 i y = 0 (z Twojego założenia). Ale wtedy x − y = 1 − 0 =/= 17, więc ten
przypadek odpada, tak jak napisał kolega wyżej
29 gru 16:37
Ola: 216
Dziękuję, mam tylko pytanie skąd wzięło się to, że x−y=1? Czy chodzi tu o to, że mnożąc nawias,
w ktorym suma wynosi 17 przez 1 da ten wynik?
29 gru 16:38
Ada: tak, 17 * 1 = 17, jeden nawias traktujesz jako jedną liczbę, a drugi − jako drugą liczbę. Po
rozwiązaniu: x = 9, y = 8, wychodzi (9+8)*(9−8) = (17)*(1) = 17.
29 gru 16:40
ICSP: x,y naturalne ⇒ x + y , x − y − naturalne
Masz następująca sytuacje :
Iloczyn dwóch liczb naturalnych daje wynik 17. Jakie to mogą być liczby ?
Akurat w przypadku liczb pierwszych jest prosto. Gdybyś miała jakąś liczbę złożoną
liczba przypadków byłaby większa. Dla przykładu
a*b = 6 , a , b ∊ N
a = 1 ∧ b = 6
a = 2 ∧ b = 3
a = 3 ∧ b = 2
a = 6 ∧ b = 1
Gdyby dopuścić całkowite mielibyśmy jeszcze 4 przypadki.
29 gru 16:41
Ola: Dobrze, to już rozumiem, dziękuję bardzo
29 gru 16:42
ICSP: * x,y − naturalne i x > y ⇒ x + y , x − y − naturalne.
29 gru 16:46