Statystyka na studiach
naat: 1.Rozkład braków w 50 sztukach garniturów, wyprodukowanych w firmie X przedstawia tabela:
Liczba braków
xi 0 2 3 4 5
Liczba garniturów
fi 7 12 16 10 5
A. Połowa badanej partii posiadała nie mniej niż 2 wady B. x=2,5
C. najczęściej w badanej partii ubrań występowały 3 wady
2.Zbadano miesięczne wydatki na kosmetyki w grupie 160 studentek
Wydatki na kosmetyki (w zł): xi 20−40 40−60 60−80 80−100 100 i więcej
Liczba studentek: fi 12 65 47 20 6
A. średnie wydatki na kosmetyki w badanej grupie, to 48 zł B. typowe wydatki na kosmetyki, to
54,90 zł
C. mediana należy do przedziału <40;60)
Zad. 3. Cecha X z zad. 2. charakteryzuje się: A. asymetrią prawostronną B. asymetrią
lewostronną
C. ma rozkład symetryczny
Zad. 4. Czas oczekiwania na badanie w poradni psychologicznej (w dniach) dla grupy 50 uczniów
wynosił:
Czas oczekiwania na badanie
(w dniach) 10−20 20−30 30−40 40−50 50−60
Liczba uczniów 10 15 18 5 2
A. Typowy czas oczekiwania na wizytę to 35 dni B. średni czas oczekiwania na wizytę to prawie
30 dni
C. połowa badanych uczniów czekała na wizytę co najmniej 20 dni
Zad. 5. Podczas analizy zmienności pewnej cechy X wyznaczono kwartyle: Q1 = 1,3; Me = 8,6; Q3 =
18,9.
Odchylenie ćwiartkowe dla tej cechy wynosi: A. 0,17 B. 8,8 C. 10,1
Zad. 6. W rozkładzie o asymetrii prawostronnej: A. wartość modalnej jest mniejsza od średniej
B. większość obserwacji przyjmuje wartości większe od średniej C. modalna jest większa od
średniej.
Zad. 7. W pewnym zakładzie pracy średnia płaca wynosi 1500 zł, najczęstsza płaca wynosi 1700
zł, a odchylenie standardowe płac wynosi 200 zł. Wówczas: A. płace charakteryzują się
asymetrią prawostronną
B. większość pracowników zarabia poniżej średniej C.większość pracowników zarabia powyżej
średniej
29 gru 16:13