Trójkąt
Filip: Punkty A=(−7,−2) i B=(4,−7) są wierzchołkami podstawy trójkąta równoramiennego ABC a wysokość
opuszczona z wierzchołka A tego trójkąta zawiera się w prostej o równanie 2x+19y+52=0 Oblicz
współrzędne wierzchołka C
29 gru 16:09
iteRacj@:

|AB|=|AC|
1/ wyznacz równanie prostej prostopadłej do 2x+19y+52=0 przechodzącej przez pkt B,
w niej będzie się zawierać bok BC a więc na niej leży trzeci wierzchołek − pkt C
2/ wyznacz równanie symetralnej boku AB, na niej również leży trzeci wierzchołek − pkt C
3/ znajdź punkt przecięcia obu prostych czyli wierzchołek C
29 gru 17:12
Janek191:
Prosta prostopadła
− 7 − 38 = b
b = − 45
S = ( −1,5; −4,5)
Prosta AB
| | − 7 + 2 | | 5 | |
a = |
| = − |
| |
| | 4 + 7 | | 11 | |
Prosta prostopadła do pr AB
− 4,5 + 3,3 = k
k = −1,2
y = 2,2 x − 1,2
Rozwiąż układ równań:
y = 2,2 x − 1,2
y = 9,5 x − 45
============
C = ( 6, 12)
29 gru 17:15
Janek191:
iteRacj@
AC = BC
29 gru 17:24
iteRacj@: oczywiście, na szczęście na rysunku poprawnie
29 gru 17:28
jc: Wzory odpowiednich prostych można znaleźć prościej (w bardziej zrozumiały sposób?).
Prosta prostopadła do prostej 2x+19y+52=0 przechodząca przez B=(4,−7):
19x−2y=19*4+2*7=90.
Symetralna odcinka AB, A=(−7,−2) przechodzi przez środek odcinka
| | 1 | | 1 | |
S= |
| (A+B)= |
| (−3,−9) i jest prostopadła do wektora B−A=(11,−5). |
| | 2 | | 2 | |
11x−5y=(−3*11+5*9)/2=6
Przecięcie, czyli punkt C:
19x−2y=90
11x−5y=6
x=6, y=12
29 gru 17:49