algebra
Aga: W turnieju szachowym wzieło udział 48 uczniów .Liczby uczestników turnieju z klas pierwszych
,drugich i trzecich są do siebie w proporcji 3:8:5.
Liczba uczniów klas pierwszych wynosi A.8, B.9 ,C10, D.11
29 gru 12:20
wredulus_pospolitus:
x −−− liczba pierwszoklasistów.
3:8:5 oznacza tyle, że masz odpowiednio:
| | 8 | | 5 | |
x , |
| x , |
| x uczniów |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 5 | | 16 | |
x + |
| x + |
| x = x* |
| = 48 ⇔ x = 9 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
można też zauważyć:
skoro na 3 pierwszo klasistów przypada 8 drugo i 5 trzecioklasistów, to:
na 3 pierwszo klasistów przypada (łącznie z nimi) łącznie 16 zawodników
więc
29 gru 12:36
PW: Można też sprawdzać bezpośrednio − która z podanych odpowiedzi jest poprawna.
Oznaczmy liczby uczniów symbolami u
1, u
2 i u
3.
a więc odpowiedź a) jest niedobra, bo dla u
1=8 byłoby
czyli liczba u
2 nie byłaby liczbą naturalną.
Odpowiedź b) daje
| 9 | | 3 | | 9•8 | |
| = |
| , a więc u2= |
| =24 i liczby uczniów wynoszą odpowiednio 9, 24 i 15 − |
| u2 | | 8 | | 3 | |
proporcje są takie jak w treści zadania:
9:24:15=3:8:5.
Innych odpowiedzi sprawdzać nie trzeba (test jednokrotnego wyboru).
29 gru 13:58
Jerzy:
3 + 5 + 8 = 16
48 : 16 = 3
3*3 = 9
29 gru 14:18
Mila:
x− wspólna miara
3x+5x+8x=48
16x=48
x=3
Liczba uczniów:
I klasa −3*3=9
29 gru 17:00