Wyznacz liczbę rozwiązań.
nauqa: Wyznacz liczbę rozwiązań równań w zależności od wartości parametru m
|3−x|+|3+x|=m
Ja zaczęłam to tak:
I. x∊(−∞;−3)
3−x−(3+x)=m
3−x−3−x=m
−2x=m
II.x∊<−3;3>
3−x+3+x=m
6=m
III.x∊(3;∞)
−(3−x)+3+x=m
−3+x+3+x=m
2x=m
Nie mam pojęcia, czy to dobrze, a jeśli tak, co z tym dalej zrobić i jak interpretować,
zwłaszcza, że w odpowiedziach napisano:
Równanie ma 2 rozwiązania dla m∊(6;∞), nieskończenie wiele dla m=6, brak rozwiązań dla m<6
29 gru 10:31
iteRacj@: Idziesz w dobrą stronę,
spróbuj naszkicować wykres funkcji f(x)=|3−x|+|3+x|, wtedy najłatwiej będzie zinterpretować
Twoje rozwiązanie.
29 gru 11:07
iteRacj@:
skorzystaj z postaci do której przekształciłaś już f(x)
| | ⎧ | −2x gdy x∊(−∞;−3) | |
| f(x) = | ⎨ | 6 gdy x∊<−3;3> |
|
| | ⎩ | 2x gdy x∊(3;∞) | |
29 gru 11:10
nauqa: Dobrze, dziękuję bardzo
29 gru 11:58