.
glizda: Monetą symetryczną rzucamy tak długo, aż dwa razy pod rząd wypadnie ta sama strona monety.
Jakie jest prawdopodobienstwo, ze bedziemy rzucac parzysta liczbe razy?
28 gru 23:13
Pytający:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(2k)=1*( |
| )2k−2* |
| = |
| , k≥1 |
| | 2 | | 2 | | 22k−1 | |
// w pierwszym rzucie cokolwiek
// w kolejnych 2k−2 rzutach na przemian (co innego niż w poprzednim rzucie)
// w ostatnim rzucie to samo co w przedostatnim
| | 1 | | | | 2 | |
P(parzysta liczba rzutów)=∑k=1∞P(2k)=∑k=1∞ |
| = |
| = |
| |
| | 22k−1 | | | | 3 | |
29 gru 00:17