dx | ||
1. ∫ | dx | |
sin4xcos2x |
dx | ||
2. ∫ | ||
1−sinx |
dx | ||
3. ∫ | ||
sinx |
1 | sin2x | cos2x | 1 | ||||
= | + | = | + | ||||
sin4xcos2x | sin4xcos2x | sin4xcos2x | sin2xcos2x |
1 | 4 | 1 | |||
= | + | ||||
sin4x | sin2(2x) | sin4x |
1 | 1 | cos2x | 1 | 1 | |||||
= | + | = | + | ||||||
sin4x | sin2x | sin4x | sin2x | cos2x * tg4x |
1 | 1 + sinx | 1 | sinx | ||||
= | = | + | |||||
1 − sinx | cos2x | cos2x | cos2x |
1 | 1 | ||
= | |||
sinx | 2 cos2(x/2) * tg(x/2) |
dx | sin x dx | sin x dx | ||||
∫ | = ∫ | =∫ | ||||
sin x | sin2x | 1 − cos2x |
1 | 1 | 1 | 1 | 1−cos x | ||||||
= | ∫( | + | ) sin x dx = | ln | ||||||
2 | 1−cos x | 1+cos x | 2 | 1+cos x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |