Rachunek różniczkowy
Olek: Przedstaw liczbę 10 jako sumę dwóch składników tak, aby suma ich sześcianów była najmniejsza
ja myślałem tak
x+y=10
y=10−x
x3+y3=...
z tego policzyłem pochodną
f'(x)=60x2−300
i minimum wyszło mi dla x=√5
Ale niestety wtedy jest to suma trzech składników, odpowiedzieć to x=5, y=5
28 gru 21:35
Eta:
x+y=10 ⇒ y=10−x
f(x)=x
3+(10−x)
3
f(x)= 30x
2−300x+1000 −−− f. kwadratowa parabola ramionami do góry
osiąga minimum dla odciętej wierzchołka
| | −b | | 300 | |
zatem xmin= |
| = |
| =5 to ymin=10−5=5 |
| | 2a | | 60 | |
28 gru 21:41
Olek: Dziękuję, nie zauważyłem błędu w pochodnej. Mam jeszcze pytanie odnoście jednego zadania.
Zbadaj liczbę ekstremów funkcji
f(x)=ax3+x2+x+b
w odp jest, że 1 ekstremum dla a=0, a dlaczego nie jest uwzględnione a=13
przecież f'(x)=3ax2+2x+1
i Δ=4−12a
28 gru 21:56
zys:
a czy spełniony jest warunek konieczny ...
28 gru 22:09
Pytający:

Dla a=1/3:
f'(x)=0 dla x=−1
f'(x)>0 dla x≠−1
| | x3 | |
Powyżej wykres f(x)= |
| +x2+x, znaczy dla b=0 (zmiana b spowoduje jedynie przesunięcie |
| | 3 | |
wykresu góra−dół, ale kształt będzie taki sam).
28 gru 22:10
Olek: Ok już chyba rozumiem, gdy a={1}{3} to pochodna nie zmienia znaku i wtedy nie istnieje
ekstremum
28 gru 22:18