Wykazać, że funkcja jest okresowa oraz znaleźć okres podstawowy
kkkk: Wykazać, że funkcja jest okresowa oraz znaleźć okres podstawowy
f(x)=−2sinx+3sin(4x)
28 gru 21:16
Eta:
sinx :
2π,4π,6π,8π,10π,.....
| | 2π | | π | | 3π | | 8π | |
sin(4x) : |
| = |
| , π, |
| , |
| =2π, ...... |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Okres podstawowy f(x) : T=2π
28 gru 21:34
student: 2π
28 gru 21:36
kkkk: A mogłabyś wyznaczyć ten okres z definicji korzystając ze wzorów redukcyjnych?
Def: Funkcja f: X→Y jest okresowa ⇔ ∃T≠0 ∀ x∊X : x+T∊X ∧ f(x+T)=f(x)
28 gru 21:38